Estonya vizesi almak isteyen kişiler için birçok başvuru yolu ve imkanı araştırılmaktadır. Schengen vizesi olmayanlar vize almak zorundadırlar. Vize almak zorunda olan kişilerin Estonya Cumhuriyet’ine gitmek istedikleri gerekçeyi de sunmak durumundadırlar. Çünkü kişinin seyahat etme gerekçesine göre vize verilmektedir. Estonya vizesi tipleri:

  • Estonya havaalanı transit vizesi(A tipi): Estonya havalimanı transit vizesi gideceği ülkeye varabilmek için Estonya topraklarından geçip kalmak zorunda olan kişiler için verilen transferdir.
  • Estonya Transit Vizesi( B Tipi): Estonya transit vizesi ise bir girişli ve çok girişli olabilmektedir. Gideceği ülkeye varabilmek için bu ülkenin topraklarından geçmek zorunda olanlar için çıkarılır.
  • Estonya Kısa Süreli Vize (C Tipi) Estonya Schengen Vizesi: Bu vize ile 90 gün konaklama hakkı tanınmaktadır. Bu vize çok girişli vize olarak da bilinmektedir.
  • Estonya uzun süreli vize: Bu vize ise Estonya Cumhuriyet’inde 90 günden fazla olan konaklamalar için çıkarılmaktadır. D tipi vize olarak çıkarılmaktadır.

Estonya Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport: Pasaport için özellikle dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir. Aynı zamanda pasaportlar 28 sayfadan oluşmaktadır. Ve son iki sayfasının da boş olması gerekmektedir.
  • Vize başvuru formu: Bu formu internet sayfasından da bulmanız mümkündür eksiksiz ve tam bir şekilde doldurulmalıdır.
  • Biometrik fotoğraf: Bu fotoğraf son üç ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Güncel fotoğraf olmaması durumunda ise başvuru olumsuz sonuçlanacaktır.
  • Seyahat sağlık sigortası: Kişi seyahat sağlık sigortası poliçesini yatırarak Estonya Cumhuriyet’ine giriş yapılacaktır.
  • Seyahat amacı ile ilgili olan belgeler: Turistik amaçlı gidiliyorsa kişinin seyahat amaçlı gittiği yerlerin konaklama belgeleri eğer ki konferans için gidiyorsa konferansa dair belgeler gibi birçok belge toparlanmalıdır.
  • Estonya Cumhuriyet devletine giden kişiler bu seyahat ile alakalı masrafları karşılayabildiğine dair belge.
  • Vize dekontu: Vize harç ücretinin yatırıldığına dair dekont belgesi de elinizde olmalıdır.

Estonya Vizesi Başvuru

Estonya vizesi için başvurular farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan bir tanesi kişinin tüm evraklarını tamamlayarak konsolosluğa başvurması gerekmektedir. Bu kişiler için oldukça emek ve zaman harcamaktadır. Bazen olumsuz olarak da sonuçlanabilmektedir. Yani konsolosluk red cevabı verebilmektedir. Red cevabı size gerekçeli olarak sunulmaktadır. Tekrardan gözden geçirerek eksikleri tamamlayarak başvuruda bulunma hakkına sahipsiniz. Başvurular ortalama olarak 30 gün içerisinde açıklanmaktadır.

Estonya için diğer bir başvuru şekli ise Estonya konsolosluğu tarafından görevlendirilen aracı kurumlar sayesinde olabilmektedir. Bu noktada kişi online olarak randevu almaktadır. Bu randevulara başvuru belgelerini aracı kuruma teslim etmektedir. Ve aracı olan kurum belli bir komisyon eşliğinde süreci baştan sona kadar takip edip yürütmektedir. Estonya konsolosluk tarafından görevlendirilen aracı resmi kurumlar olması sebebi ile de oldukça güvenilir merkezlerdir. Bu aracı kuruluşlar sürecin hızlanmasına neden olmaktadır. Ortalama 7 ve 15 gün içerinde de sonuçlandırılmaktadır.

Bu anlamda iki başvuru süreci gözden geçirildiğinde birinde oldukça fazla emek ve zaman ayırmanız gerekmektedir. Diğerinde ise süreci sizin adınıza baştan sona takip eden aracı firma bulunmaktadır. Bu anlamda ekstra olarak hiçbir çaba göstermeden hızlıca vize işlemlerinizi tamamlamanız mümkündür. Bu konsolosluğun görevlendirdiği merkezler arasında tercih yaparken de daha öncesinde bu merkezler ile çalışmış kişilerin değerlendirmelerini ve yorumlarını dikkate alınız. Bu anlamda karar verme sürecinize olumlu bir etkisi olarak doğru karar vermiş olacaksınız.

Estonya Vize Randevusu

Estonya vize randevusu online kanallar aracılığı ile alınmaktadır. Teknolojinin hayatımıza nüfuz etmesi ile birlikte birçok alışkanlığımızda değişiklikler yaşanmıştır. Bunların etkilerini birçok noktada görmeniz mümkündür. Örnek olarak verecek olursak eskiden günlerce haftalarca konsolosluk önünde sıra olmaktaydı. Ama günümüz teknolojisinin de etkisi ile bu sıranın önüne geçmek maksadı ile online platformlar aracılığı ile kişi randevu almaktadır. Bu randevu saatleri o kişilere ayrılmaktadır. Ve herhangi bir yoğunluk yaşanmasının önüne geçmektedir.

Vize randevusu direkt konsolosluktan da almak mümkündür. Ama bu vize işlemlerine hakim olmanız bu noktada oldukça önemlidir. Çünkü her eksik evrak sizi bir tık geriye atacaktır. Yada vize randevusu konsolosluk tarafından görevlendirilmiş merkezler aracılığı ile yapılmaktadır. Burada bu yetkili merkezler sizin için başından sonuna kadar süreci takip etmektedir. Ve en başından en sonuna kadar tüm sürecin hızlı ve sağlıklı olarak atlatılmasına fayda etmektedir.

Vize işlemleri biraz meşakkatli işlemler olması sebebi ile merkezlerle çalışmanız oldukça doğru olacaktır. Bu başvuru merkezlerimizden bir takım evraklar isteyecektir. Özellikle başvuru merkezleri tarafından genel olarak herkesten istenen evraklar bulunmaktadır. BU evrakları inceleyecek olursak:

  • Kimlik belgesi ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği eğer ki bu belge e devlet üzerinden alınacak ise barkotlu olması gerekmektedir.
  • Vize harç ücretinin yatırıldığına dair dekont
  • Vize başvuru formu internette bulmanız mümkündür. Bu belgelerin eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.

Bu belgeler herkes tarafından istenen belgelerdir. Aynı zamanda bu belgelere ek olarak belgeler de talep edilmektedir. Bu belgeler genellikle kişinin ziyaret sebebi ile alakalı olmaktadır. Örnek olarak verecek olursak turistik amaçlı giden kişilerin kalacakları yerler otel ve konaklama bilgileri nereleri ziyaret edeceğine dair belgeler istenmektedir. Ticaret amaçlı olarak bu bölgeye vize çıkaran kişiler için ticaretin içeriği şirket bilgileri şeklinde birçok evrak talep edilmektedir. Vize başvuru harç bedeli de ziyaret amacınıza göre değişiklik gösterecektir. Vize çıkarma işlemi bu anlamda oldukça katmanlı bir süreci kapsamaktadır. Bu noktada işinin ehli bir başvuru merkezi ile çalışmanız size emek ve zaman açısından tasarruf sağlayacaktır.

Estonya Vize Ücretleri

Estonya vize ücretlerinde birçok değişiklik olabilmektedir. Çünkü vizenin amacı oldukça önemli konulardan bir tanesidir. Aynı zamanda bu ülkede kaç gün kalacağınızda önemlidir. Yani kısa orta ve uzun vade de şeklinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu da doğrudan vize ücretlerini etkileyen etmenlerden bir tanesidir.

Estonya bir Avrupa devletidir. Bu anlamda Schengen bölgesinde olan tüm ülkeler Estonya’ya vizesiz olarak girebilmektedir. Ama bunun dışarısında kalan ülkelerin tamamı vize çıkarmak zorundadır. Vize çıkarmadan önce kişiler birçok evrakı bir araya getirmektedir. Bu evrakların en başında gelen ve en önemlisi ise pasaport olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye de pasaport çıkarmak isteyen kişiler Nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmak zorundadır. İnternet sitesinde başvuru yapacak kişilerden istenen belgeler detaylı olarak açıklanmıştır. Ama nüfus müdürlüklerine direkt olarak gidip başvuru yapmak gibi bir durum söz konusu değildir. Pasaport çıkarmak için de ilk önce randevu oluşturmak gereklidir. Daha sonrasında istenen belgeler ile randevu günü ve saatinde hazır bulunmalısınız. Pasaportta kullanım amacınıza göre çıkarılmaktadır. Genellikle pasaport renkleri bu pasaportlarla ilgili bilgi vermektedir. Kişinin özel olarak çıkardığı ve turistik amaçlı kullandığı pasaport rengi bordo şeklindedir. Siyah pasaportu olan kişilerde vize şartı aranmamaktadır. Çünkü bu pasaporta sahip kişiler diplomatik siyasi ilişkiler içerisinde bulunan kişilerdir. Bu kişiler vizeye gerek kalmadan yurt dışına çıkış yapabilmektedir. Siyah pasaportu olmasına rağmen maksimum 90 gün yurt dışında kalabilmektedir.