
Polonya seyahati düzenlemek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları borda pasaport sahibi iseler mutlaka Polonya vizesi almaları gerekmektedir. Ancak yeşil, gri veya siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 günün içerisinde 90 günü aşmamak şartıyla vizeden muaf tutulmaktadırlar.
Tüm vize başvurularında pasaportun seyahat sonrası en az 3 ay daha geçerli olması ve pasaportun 10 yıldan eski olmama şartı bulunmaktadır.
Polonya seyahatleri kısa süreli veya uzun süreli gerçekleştirildiğinde alınması gereken vize türleri de değişiklik göstermektedir.
Ticari amaçlı, turistik amaçlı, kültürel etkinlik amaçlı, eğitim ve araştırma amaçlı, aile ve arkadaş ziyareti amaçlı gerçekleştirilen tüm seyahatler için kısa süreli C tipi yani Schengen vizesine başvurulması gerekmektedir.
Uzun süreli çalışma, oturum, aile birleşimi ve eğitim gibi amaçlarla gerçekleştirilen uzun süreli seyahatler için D tipi vize başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu durumdan vize başvurusu Için randevu almadan önce kişilerin mutlaka hangi amaçla seyahat edeceğine bağlı olarak vize türünü belirlemesi ve daha sonra vize başvurusu için randevu alması gerekmektedir.
Kısa süreli vize başvuruları için Polonya konsoloslukları tarafından yetkilendirilmiş olan vize başvuru merkezlerine veya seyahat acentalarına başvuru yapabilirken uzun süreli vize başvuruları için Polonya konsolosluklarına bizzat başvuru yapılması gerekmektedir.
Vize Başlangıcı olarak vermiş olduğumuz danışmanlık hizmeti içerisinde danışanlarımızın hangi vize türünü seçmeleri gerektiği konusunda ve tüm vize başvuru işlemleri sürecinde yardımcı olmaktayız.
Özellikle vize başvuruları için istenen evrakların eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim edilmiş olması oldukça önemli olduğundan deneyimli danışmanlarımız ile gerçekleştirdiğiniz vize başvuru süreçleriniz oldukça rahat ve sorunsuz geçecektir.
Polonya Vize Türleri Nelerdir?
Kısa süreli Polonya vizeleri 90 günü aşmayacak seyahatler için ülke tarafından talep edilen belgedir. Polonya kısa süreli vize türleri şöyle sıralanabilir;
- Ticari vize
- Aile ve arkadaş ziyareti vizesi
- Eğitim ve araştırma vizesi
- Kültürel, spor konferans vizesi
- Şoför vizesi
- Turistik vize
Polonya Turistik Vize Başvurusu
Kısa süreli vize türleri içerisinde yer alan Polonya turistik vize başvurusu için Polonya Konsolosluğu veya Polonya Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş olan vize danışmanlık kurumları veya seyahat acentaları üzerinden yapılmaktadır.
Bu vize türü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Polonya içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde konaklama imkânı sağlamaktadır.
Polonya turistik vize başvurusu için gerekli olan belgeler içerisinde özellikle 10 yıldan eski olmayan ve en az 2 sayfası boş olan pasaport, biyometrik parmak izi kaydı, Polonya vize başvuru formu, seyahat sigortası ve harç dekontunun mutlaka bulunması gerekmektedir.
Polonya turistik vize başvuru sonuçları ortalama olarak 7 ila 15 gün içerisinde sonuçlanmakta bu nedenle herhangi bir gecikme meydana gelebileceği için kişilerin en az 1 ay öncesinden vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Polonya Çalışma Vizesi Nedir?
Polonya çalışma vizesi uzun süreli vize grubunda yer almaktadır. Bu vize ile Polonya içerisinde 90 günden uzun süre çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Bu vizeyi alan kişilerin aynı zamanda Polonya oturum hakkı da bulunmaktadır.
Bireysel olarak Polonya’da iş bulmuş ve işe kabul edilmiş olan kişiler ya da aktif olarak çalıştıkları şirketin Polonya’daki şubesinde çalışacak olan kişiler Polonya çalışma vizesi almak zorundadır.
Polonya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Polonya çalışma vizesi alabilmek için ilk olarak Kişinin Polonya’da çalışacağı firma ile anlaşma sağlamış olması ve Polonya’daki firma tarafından Türkiye’deki adresinize bir adet niyet mektubu ve iş sözleşmesi gönderilmelidir.
Niyet mektubu ve iş sözleşmesini imzaladıktan sonra diğer evraklar ile birlikte Polonya’daki firmaya geri yollamanız halinde sizden talep edilen diğer belgeleri de toplayarak Polonya konsolosluğuna çalışma vizesi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Polonya çalışma vizesi başvuru yaptıktan sonra 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak bazı incelemelerin veya eksik belgelerin söz konusu olması halinde bu süre en fazla 30 iş gününe kadar uzamaktadır. Bu nedenle kişilerin en az 2 ay öncesinde vize başvurusu yapması gerekmektedir.
Polonya çalışma vizesi ücreti konsolosluğa 91 dolar, 1 yılın tamamını kapsayan özel çalışma sigortası için 100 €, randevu ücreti olarak 14 € ve son olarak danışmanlık merkezinden almış olduğunuz danışmanlık hizmeti için sizden talep edilen tutarı ödemeniz gerekmektedir.
Polonya Ticaret Vizesi Nasıl Alınır?
Polonya ticaret vizesi ticari faaliyet, fuar katılımı, konferans, iş amaçlı ziyaret ve etkinlik gibi amaçlar için Polonya seyahati düzenleyecek olan kişilerin alması gereken kısa süreli vize türleri içerisinde yer almaktadır.
Bu vizeyle 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla kişiler Polonya seyahati düzenlenebilmektedir.
En az 15 gün veya en erken 3 ay öncesinden vize başvuru yapılması seyahat sürecinin sekteye uğramasını engellemektedir. Ortalama olarak 5 ila 7 gün içerisinde sonuçlanan Polonya ticaret vizesi bazı durumlarda biraz daha uzayabildiği için önceden başvuru yapılmasında fayda bulunmaktadır.
Polonya ticaret vizesi başvurusu yapmak için mutlaka Polonya ticaret davetiyesi bulunması gerekmektedir. Polonya’da ziyaret edilecek firmadan mutlaka seyahati düzenleyecek olan kişiye davet mektubu gönderilmiş olması gerekmektedir.
Daha sonra Polonya ticaret vizesi için gerekli olan evraklar arasında davet mektubunun da eklenerek vize başvurusunun yapılması gerekmektedir.
Polonya Eğitim Ve Araştırma Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bu arada pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Polonya ya eğitim veya akademik araştırma nedeniyle gerçekleştirecekleri seyahatler için Polonya eğitim ve araştırma vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Bu vizeyle 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla polonya’da konaklama izni sağlayan kısa süreli üyeler arasında bulunmaktadır.
Polonya eğitim ve araştırma vizesi nasıl alınır? sorusu vize danışmanlarımıza sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bu durumda diğer kısa süreli vize başvuruları gibi vize başvuru merkezlerine veya seyahat acentalarına başvuru yapmanız ve sizden istenen genel belgelere ek olarak eğitim için ekstra olarak talep edilen belgeleri de başvuru sırasında teslim etmeniz gerekmektedir.
Eğitim ve araştırma vizesi alacak olan kişilere mutlaka Türkiye Ulusal Ajansı ya da TÜBİTAK tarafından kişilere özel olarak gönderilmiş davet mektubunun bulunması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin pasaportlarının 10 yıldan eski olmaması, en az 2 sayfasının boş olması ve seyahat bitiminden sonra 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra Polonya seyahati sürecinde kişinin otelde veya evde kalacağını belirten konaklama belgeleri ile otel rezervasyonu belgelerinin de mutlaka başvuru evrakları içerisinde yer alması gerekmektedir.
Schengen ülkeleri içerisinde yer alan Polonya’ya kısa süreli olarak gerçekleştirilen seyahatler için Polonya Schengen Vizesi başvurusu sırasında parmak izi kaydının tamamlanmış olması gerekmektedir. Daha önceden parmak izi kaydı vermiş ve 5 yılını doldurmamış bu kayıtlar için yeniden parmak izi kaydına gerek yoktur.
Polonya eğitim araştırma vizesi başvuruları için konsolosluklara müracaat edilmemekte bu vizeler için konsolosluklar tarafından yetkilendirilmiş olan vize danışmanlık kurumlarına veya seyahat acentalarına başvuru yapılması gerekmektedir.
Ancak vizenin sonuçlanması ve onaylanması Polonya konsolosluğuna ait olmakta bu nedenle de sürecin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir.